Translate

Wednesday 29 May 2013

kenduri.....

Asal ada cuti jer belambaklah kad jemputan yang sampai ke rumah… kenduri kawen, kenduri kesyukuran, majlis berkhatan… and macam2 lagi lah… orang skrang ni yang nak buat kenduri lebih suka pakai khidmat katering je sebab senang… cakap je makan untuk brapa orang… bayar duit… beres…

Tapi still ada kat kampung2 (macam kampong aku) yang still bergotong royong ni… ataupun kat kampong aku ni dikenali sebagai kenduri pakat… sebabnya ada macam2 jenis pakat… cthnya… pakat duit, pakai susu minyak n gula, pakat pulut, pakat telur n gula, pakat beg n macam2 lagi… so pakat ni boleh la membantu tuan kenduri tu… x payah nak beli barang banyak… n jimat kos  

gotong royong org kampung

Kenapa ada pakat pulut?? Sebabnya orang kedah ni suka sarapan dengan pulut ikan masin (ada jugak yang panggil pulut nyok kukoq-sebab ada kelapa parut)… sedap wooo… so sehari sebelum kenduri… org kampung kumpul kat rumah kenduri untuk tolong2 potong bawang… kupas2 apa yang patut…  n lepas dah siap semua tu… apa lagi.. makan la pulut ikan masin yang enak sehingga menjilat jari tu…

pulut ikan masin

Bila hari kenduri menjelma… 7 pagi org kampung dah dtg n bawak segala pisau, parang dan segala alatan tajam sebab nak potong daging n segala tulang2 yang ada … dan diorang start memasak… bab masak-memasak ni… serah jer  kat lelaki sebab ni memang kepakaran diorang… org2 perempuan ni sedia bahan jer… n bila dah serahkan semua urusan kat orang kampung...  tuan rumah dah tak kacau dah semua tu… releks jer layan tetamu…


No comments:

Post a Comment